Pigmentvlekken
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken op de huid zijn opeenhopingen van pigment (melanine), zichtbaar als een donkere verkleuring van de huid. Een toename van pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Wanneer de huid te veel aan zonlicht is blootgesteld, kunnen de pigmentcellen in de war raken en zorgen voor een opeenhoping van pigment op een bepaalde plek. Pigmentvlekken komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze gebieden makkelijk in de zon komen. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later in het leven ontstaan, als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen. Ook moedervlekken of sproetjes zijn een opeenhoping van pigment.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de opperhuid, de bovenste laag van de huid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart. Oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen zijn:
- Toename van het aantal pigmentcellen
- Verhoogde productie van melanine door de pigmentcellen
- Toename van melanine in de huidcellen
- Door abnormale pigmentcellen
Zodra de pigmentcellen ook pigment afgeven in de lederhuid (dermaal pigment), is dit zichtbaar aan een meer blauw en grijzige kleur. Deze pigmentvlekken zijn lastiger te behandelen, omdat het pigment dieper ligt. Dermaal pigment kan maanden tot jaren duren voordat het vanzelf lichter wordt.
Voorkomen is beter dan genezen
Met name bij donkerder gepigmenteerde mensen komt postinflammatoire hyperpigmentatie veel voor. Mensen met een blanke huid zijn daarentegen meer vatbaar voor zonschade (zij kunnen niet lang in de zon blijven). De belangrijkste factor bij het ontstaan van pigmentvlekken is blootstelling aan zonlicht. Bescherm daarom de huid tegen UV-straling door een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Vergeet ook de handen, oren en het decolleté niet! Ga liever niet naar de zonnebank; de uren hierop tellen net zo hard mee als het gaat om blootstelling aan UV-straling.
Behandelen van pigmentvlekken
Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreekt de schoonheidsspecialiste met u welke behandelmethode voor uw pigmentvlekken het beste in aanmerking komt. Er zijn veel factoren waar wij rekening mee moeten houden, zoals de diepte van het pigment, de locatie, de ontstaanswijze, de vorm, intensiteit van kleur, uw huidtype en zongedrag.
Pigmentvlekken zijn niet altijd in totaliteit te verwijderen; de behandeling is gericht op verbetering. Het is niet realistisch om te verwachten dat pigmentvlekken in één behandeling niet meer zichtbaar zullen zijn. Motivatie, soms een beetje geduld, samen met het in acht nemen van adviezen, zijn nodig om tot goede behandelresultaten te komen.